Python 2 vs Python 3

Blogumuzda C, C# hatta PHP, HTML, CSS gibi web dillerine de arada değinecek olsak da ağırlıklı olarak Python kullanmayı düşünüyoruz. Ancak duymuşsunuzdur ki Python'ın versiyonları arasında da farklılıklar bulunmaktadır. Python 2 ve Python 3 birbirlerine benzeseler de aralarında önemli farklılıklar da vardır. Bu yazımda günümüzde, 2016'da, programlama öğrenmeye Python ile başlayacak birinin hangi versiyonu tercih etmesi gerektiğinden, versiyonların + larından ve - lerinden bahsedeceğim.

Python 2 Artıları


Bazılarınız yeni çıkan şey her zaman daha iyidir diye düşünebilir, ancak söz konusu olan şey programlama olunca bu her zaman doğru olmayabiliyor. Bunun nedeni ise dillerinin öz hallerinin yanında o diler ile bir çok şeyi çok daha hızlı yapmanızı sağlayan kütüphaneler.

Bir dili bir şirket ya da kurum yazar ancak bu dili tamamlayan başkaları tarafından yazılan kütüphanelerdir. Doğal olarak da bu kütüphanelerin yazılması zaman alır.

Python 3'ün çıkmasının üstünden kısa denemeyecek bir zaman geçmesine rağmen kütüphane sayısı ve yeterliliği hala Python 2'yi yakalayabilmiş değildir.

Python 3 Artıları

Bildiğiniz gibi bir şeyin yeni sürümünün çıkmasının nedeni her zaman eski sürümünü geliştirmek olmuştur. Python 3'de de durum budur aslında. Python 2 syntax'ı yani yazılım kuralları nedeniyle ortaya çıkabilecek bazı güvenlik açıkları kapatılmış, bazı kurallar değiştirilmiştir. Bu da Python'ı profesyonel bir amaçla kullanacağınız zaman fark etmeden ciddi açıklar bırakmanızı engeller. Şu an size çok önemli görünmeyebilir bu gelişmeler ancak ileri seviye bir programcı için hayati önem taşır.

Python 3'ün bir başka artısı da güncel sürüm olarak değerlendirildiği için hala geliştirmeye devam edildiğidir. Bu da demek oluyor ki zamanla kütüphane sayısı da, Python 2'ye göre artıları da artacaktır.

SONUÇ

Kendim şahsen Python 2 kullanmam rağmen yeni öğrenecek birine Python 3 öğrenmesini öneririm. Eski zamanla tarihe karışır ancak yeni gelişmeye devam edecektir.

Not: Sitemizde göreceğiniz kaynak kodlar genellikle Python 2 üzerinden olacaktır ancak Python 3 ile de yazılarıma rahatlıkla ayak uydurabileceğiniz düşünüyorum. Göreceksiniz iki versiyonun arasında çok büyük bir uçurum yoktur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Modül Nedir?

Programcı Köşesi'nin Amacı